Jdi na obsah Jdi na menu
 


OČKOVÁNÍ

 

U nás v ordinaci nejčastěji očkované nepovinné očkování:


 

OČKOVÁNÍ PROTI PNEUMOKOKOVÉ INFEKCI

PŘEHLED NABÍZENÝCH OČKOVÁNÍ OČKOVÁNÍ PROTI PNEUMOKOKOVÉ INFEKCI

Pneumokokové infekce jsou jedny z nejčastějších onemocnění. Průběh nemoci může být velmi různorodý průběh od lehkých respiračních onemocnění, přes záněty dutin a středouší až po těžké zápaly plic a mozkových plen s trvalými následky nebo úmrtím. Nemoc se šíří vzduchem od infikovaných osob, které nemusí mít žádné projevy.

Mezi pneumokoky nejvíc ohrožené skupiny patří děti do 5 let.

Zdravotní pojišťovny přispívají na očkování proti pneumokokům u dětí . Viz ceník o nepovinném očkování. Očkujeme očkovací látkou prevenar 13 - s doplatkem a nebo synflorix bez doplatku. U dětí do 7.měsíce musí být naočkovány, alespoň 2 dávky ze 3 dávek. Bližsí info cenník. V jiném věku plně hrazeno pacientem.


 

OČKOVÁNÍ PROTI MENINGOKOKOVÝM NÁKAZÁM

PŘEHLED NABÍZENÝCH OČKOVÁNÍ

Meningokokových infekcí je několik typů (A, C, B, W135, Y). V České republice v posledních letech jasně převládá typ B. Toto onemocnění má velmi rychlý průběh (během několika hodin může dojít k selhání organizmu) a způsobuje různé formy zánětů mozkových blan nebo sepse.

Meningokok se šíří vzdušnou cestou. Onemocnění nejčastěji postihuje malé děti a mladé lidi, u kterých má největší preventivní význam očkování.

NOVĚ od 1. 5. 2020 je očkování pro děti zdarma při splnění těchto podmínek:

očkování pro meningokoku typu B, pokud je očkování zahájeno do dovršení 6. měsíce věku dítěte (dohromady 3 dávky), očkovací látka BEXSERO

očkování proti meningokoku typu A, C, W, Y, pokud je očkování provedeno jednou dávkou od 12 do 24měsíce života. Očkovací látka NIMENRIX


 


 

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Přehled nabízených očkování:

Proti klíšťové encefalitidě lze očkovat celoročně, očkování je možné i v letních měsících.

Nejčastější cesta přenosu viru klíšťové encefalitidy je kousnutí klíštěte. Po přisátí infikovaného klíštěte se virus dostává do těla a spolu s krví také do mozku, kde může způsobit nejzávažnější následky.

Mezi příznaky a projevy klíšťové encefalitidy patří horečka, silné bolesti hlavy, mírné obtíže dýchacího a trávicího traktu, příznaky zápalu mozkových blan, poruchy řeči a ochrnutí na různých částech těla a poruchy vědomí.

V zimních měsicích očkojeme ve schámatu: 1.dávka- za 2 měsíce 2.dávka a za půl roku od 2.dávky je 3dávka. Pro očkování v létě je možné využít zrychlené očkovací schéma s rychlejším nástupem imunizace očkovaného pacienta a to 1. dávka za 14 dní 2.dávka a za půl roku od 2.dávky 3.dávka. I u tohoto schématu platí přeočkování po 3 - 5 letech.

Očkování je vhodné pro děti - nabízíme očkovací látku FSME - immun 0,25ml a udětí od 16.roku života FSME immun 0,5ml .

Zdravotní pojišťovny v rámci svých prev. programů přispívají na očkování proti klíšťové encefalitidě.


 


 

OČKOVÁNÍ PROTI HPV

PŘEHLED NABÍZENÝCH OČKOVÁNÍ OČKOVÁNÍ PROTI HPV

Zvýhodněné očkování proti HPV pro dívky a chlapce

Lidský papilomavirus (zkratka HPV) .Jedná se o vir, který napadá buňky lidské pokožky a sliznic. Přenos probíhá zejména pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány.

Vir vyvolá vznik geniálních bradavic (tzv. kondylomů) a způsobuje přednádorové změny a rakovinu děložního čípku. Dále může být HPV infekce přítomna v nádorech vaginy, karcinomu konečníku, karcinomu penisu.

Pro zlepšení prevence se doporučuje nechat očkovat i chlapce. Vakcína nejen ochrání muže před dalšími druhy rakoviny, kterou způsobují právě papilomaviry, ale zabrání tomu, aby se stal přenašečem.

Očkování proti HPV plně hrazené zdravotními pojišťovnami:

Očkování proti HPV virům je v nejlevnější variantě vakcíny plně hrazeno zdravotními pojišťovnami dívkám i chlapcům ve věku 13 - 14 let. - očkovací dávkou cervarix a nebo gardasil. S příplatkem Gardasil9. Viz cenník


 


 

OČKOVÁNÍ PROTI VIROVÉ HEPATITIDĚ

PŘEHLED NABÍZENÝCH OČKOVÁNÍ PROTI VIROVÉ HEPATITIDĚ

Virová hepatitida je infekční onemocnění, při kterém jsou napadena játra virem hepatitidy typu A, B, C, D, E nebo G. Tyto viry způsobují vážná onemocnění jater. Nejčastěji se u české populace vyskytuje virová hepatitida A.

Onemocnění se šíří fekálně-orální cestou, proto „nemoc špinavých rukou”. Zdrojem nákazy je kontakt s nemocným člověkem nebo znečištěné ruce, kontaminovaná voda a nedostatečně tepelně upravené potraviny.

Onemocnění se z prvu jeví chřipkovými příznaky, později se objevuje tmavá moč a světlá stolice. Nejčastěji pacienty přivede k lékaři žluté zbarvení kůže a bělma očí.

Očkujeme děti ve věku od 1 roku do 15let očkovací dávkou Havrix 720. Očkuje se dvěma dávkami v následujícím rozestupu: první dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka se aplikuje za 6 až 12 měsíce.

 

Nepovinné očkování

 

Cervarix -proti HPV

Gardasil – proti HPV + genitální brad.

 

Pro 13tileté 0,-Kč do dovršení 14.roku

Celkem se očkují 2 dávky

 

 

Havrix 720 – Žloutenka 1.A. = hrazeno pacientem

2 dávky celkem cca 840,-Kč+aplikace/1 dávka